Да основем ли туристическо дружество – за и против

Да основем ли туристическо дружество – за и против
В тази статия ще се опитаме да отговорим практично на някои въпроси, които сме получавали в миналото и продължаваме да получаваме.

С моите приятели обикаляме всеки уикенд и мислим дали да не се организираме по някакъв начин.
Искам да направя нещо за моя роден край. Бихте ли ме насочили?
Решили сме да правим туристическо дружество, какво е нужно?

В следващите редове ще си поговорим за основните неща, свързани с туристическите дружества, за какво се използват, има ли смисъл от тях, плюсове и минуси. Всичко това ще се опитаме да пречупим през нашия вече над четири годишен опит в тази посока.

Най-напред да изясним нещо важно. Туристическото дружество /за краткост ТД/ не е просто събирателен термин за хора, обичащи да прекарват време в планината или по екскурзии, а юридическо лице. С други думи за дейността му има изисквания, определени чрез нормативни актове. Като начало определението що е то ТД се дава от ЗАКОН за физическото възпитание и спорта /последна редакция от 10.11.2020/, чрез

Чл. 38. (1) Туристическо дружество е сдружение с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност за развитие и разпространение на спортно-туристическата дейност.
(2) Туристическото дружество осъществява и администрира спортно-туристическа дейност, като:
1. организира спортно-туристически прояви;
2. управлява обекти за спортно-туристическа дейност – туристически хижи, туристически учебни центрове и туристически спални, и предоставя услуги на гражданите;
3. изгражда, поддържа и подновява туристически заслони, туристически пътища и пътеки, както и тяхната маркировка;
4. популяризира екотуризма и съдейства за опазването на околната среда.

И като казахме сдружение с нестопанска цел, тук отиваме директно в ЗАКОН за юридическите лица с нестопанска цел /последна редакция от 18.12.2020/. Ако ще се захващате с ТД този закон ще стане нещо като ваше настолно четиво. В него е описано всичко, което ви е нужно да знаете затова как се основава, администрира /донякъде/ и дори ликвидира едно сдружение. Предвидени са много различни хипотези от живота на едно дружество, които често залягат едно към едно в неговия Устав. Да, устав. Това накратко е основния вътрешен закон за сдружението.

За да основете едно сдружение е нужно да извървите няколко стъпки, които са описани в Закона. Това е съпътствано и с някои документи, които трябва да входирате в Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

Май задълбахме в юридическа тематика. Ще се запитате не е ли сложно? Не, не е. В интерес на истината, държавната администрация колкото и да не ви се вярва се дигитализира и можете да направите всичко това от дивана вкъщи без да стъпвате в държавна институция.

Ще ми трябва ли адвокат? Не е задължително. Ако прецените, че нямате време да се учите тепърва, наемете си адвокат. Той ще подготви всички необходими документи вместо вас и процесът ще стане много лесно. Разбира се срещу съответната сума.
Вариант Б е да звъните на неволята и да запретнете ръкави за работа. Какво ви е нужно?
1. Прочетете поне два пъти ЗАКОН за юридическите лица с нестопанска цел.
2. Влезте в Регистъра и си намерете някое вече регистрирано туристическо дружество. Добрата новина за вас е, че всички документи по регистрацията му са публични. Уважавайки авторските права на другите, можете лесно да се ориентирате какво се изисква 😊

След като сте готови с документите ги входирате онлайн или на място в регистъра. И чакате регистрация. Това отнема не повече от три дни, ако сте изрядни. Ако не сте, ще получите указания какво да правите.
Честито! Вече регистрирахте вашето ТД. Но преди да изминете целия този път запитайте се „Има ли смисъл? За какво ми е всичко това?“. Ето няколко разсъждения, които да ви помогнат в отговора на тези въпроси.

Ако вашето желание е да правите преходи с приятели, да изкачвате върхове, да прекарвате незабравими вечери в хижи, то ТД не ви е нужно. Ходете си на планина, прекарвайте си приятно и не се заминавайте с администрация. Има много неформални групи, които не прерастват в дружества. Просто защото не е необходимо. Само хора с общи интереси, които прекарват време заедно. Във facebook можете лесно да откриете такива.

От едно ТД има смисъл едва тогава, когато то и неговите членове решат, че е време да свършат конкретно някаква работа в полза на туризма, планината и хората прекарващи време там. Иначе казано онези неща описани по-горе в цитирания чл. 38. В тези случаи основаването на едно ТД може да е от голяма полза и улеснение, а в други може и да си е направо задължително. Нека разгледаме плюсовете и минусите на едно ТД.

ТД на практика е юридическо лице и като такова то е много по-разпознаваемо от държавните институции, отколкото физическото лице бай Тошо /нищо лично/. Ще или не ще, ако ТД е решило наистина да върши полезна дейност, рано или късно то ще влезе в контакт с община, горско стопанство, министерство или друга институция. Много по-лесно за всички тях е да работят с юридическо лице, защото е ясно по какви правила е създадено, как се управлява, кой е отговорен за него и все пак има някаква отчетност. Особено когато се стигне до финансиране от тяхна страна. Да не забравяме и различните програми, които имат определени изисквания кой може да бъде бенефициент и кой не.

Правната форма на едно ТД може и да е пречка донякъде. На практика дружествата са НПО-та, което в някакъв аспект се е превърнало малко или много в друга дума за злоупотреби. Но това важи по-скоро за фондациите, които са предмет на същия закон.

Ако сте си навили на пръста да взимате хижа за стопанисване, тогава ТД не ви е нужно. Това може да стане и с всяко друго юридическо лице. За радост или не. Тук трябва да отворим една голяма скоба. Това, че сте регистрирали сдружение, било то и ТД съвсем не означава, че не можете да извършвате търговска дейност, напротив. Едно ТД може да има банкови сметки, да продава и купува активи, да наема персонал и да изплаща заплати. Тук ще спрем и ще оставим топката в полето на адвокати и счетоводители, за това кое, как, защо и по колко.

Сами разбирате, че всичко това е свързано с годишни отчети и декларации към различни държавни институции – НАП, регистър, министерства и т.н. Минимум веднъж годишно се правят и общи събрания на членовете на ТД. Водят се различни регистри, има Управителен съвет, който взема оперативни решения и др. Не е атомна физика, но си е още една занимавка. А едно ТД рядко е единствено занимание за неговите членове, прави се между другото.

Та наистина трябва ли ви ново, ваше собствено ТД? Ако отговорът е ДА, дерзайте. Ние сме на среща при въпроси, стига да можем да сме ви полезни. Ако ли НЕ, няма лошо. Продължавайте да ходите на планина, не цапайте след себе си, не се излагайте на излишни рискове, себе си и околните и всичко ще е наред.

Има и трети вариант. Ако все пак искате да направите нещо полезно за обществото в тази сфера, но цялата тази бумащина ви плаши, просто оставете това на някои друг. Намерете си някое вече създадено дружество и се присъединете към него като редови член и попитайте как можете да сте полезни. Със сигурност има с какво да допринесете.

За финал ще споменем, че има и следващо ниво. ТД също могат да се сдружават. Добър пример за това е Български планинарски съюз. Чрез него ние от ТД Понория обменяме мисли, идеи, опит, а често и мускули с дружества, като нашето които творят добро някъде другаде в страната.

Това е нашият опит. Не претендираме за точност и изчерпателност. Надяваме се да сме ви били полезни и оставаме на разположение за съдействие.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *