Книга за Понор

Книга за Понор
В началото на 2022 г. от печат излезе нашата първа книга – Понор планина-забележителности. В нея се постарахме да поместим кратка информация за забележителностите в Понор, които си струва да бъдат посетени, аранжирана с красиви снимки и любопитни данни.
Книгата беше възможна след дълъг период на подготовка и благодарение усилията и помощта на много хора, които няма как да изброим тук под угрозата, че ще пропуснем някой.

Получи се един добър пътеводител за Понор, който има с какво да бъде надграден в бъдеще. Да се надяваме, че някога и това ще стане. По-долу можете да прочете предговора на изданието:

На теб читателю, който разгръщаш страниците на този пътеводител, ние от туристическо дружество Понория, искаме да кажем едно голямо и искрено БЛАГОДАРЯ. Радостни сме, че Понор планина е събудила у теб любопитството за откриване и изследване на нови земи. Любопитство, което ще разпалим, като ти покажем най-завладяващите кътчета на планината в снимки и кратки описания. И това намираме за съвсем достатъчно, за да те подтикнем към твоите собствени туристически походи и самостоятелни търсения в този край на географските карти.

Наистина колко прав само е бил Алеко Константинов, когато е изрекъл думите “Опознай родината, за да я обикнеш”. Та нима е възможно нещо да предизвика у теб, не любов но поне възхита, ако не го познаваш, ако не си чувал за него и не си го видял с очите си? Няма как. За времето, през което обикаляме и изследваме Понор установихме, че за много от нашите сънародници тя остава ако не непозната, то поне малко известна. Като започнем от погрешни схващания за нейното местоположение и граници и стигнем до забележителности с национално значение, за които много и не подозират, че се намират в пределите на тази планина.

Това ни провокира да систематизираме всичко онова, което знаем за планината и си струва да бъде споделено, като ви го поднесем в опаковката на тази книга. Четете я наведнъж или пък си я пазете за по-дълго време, опитвайки я парче по парче като скъп шоколад, който не искате да свършва. А сетне като я прочете споделете я с роднина, приятел или дори непознат, за да я прочете и той. Защото само писаното слово остава. Слово за една планина, за един Балкан, който за нас не е просто географски координати, а цял един живот.

Приятно четене.
Туристическо дружество Понория
село Брезе

Ако все още не сте се сдобили с книгата имаме добра новина. Останали са ни единични бройки. При интерес от ваша страна пишете ни на td@ponoria.com.