Брезе – връх Градо

Брезе – връх Градо
За да изкачите най-емблематичния връх на село Брезе е нужно да се доберете до центъра на селото с кола, колело или чрез обществен транспорт, който е сравнително рядко явление вече. Стигайки до площада на селото ще видите информационно табло и указателни табели, които ще ви укажат пътя до върха, маркиран със зелена туристическа маркировка.

През цялото време се движите по достатъчно широк черен път. Любопитното в случая е, че изкачването на връх Градо започва със… спускане, което трае едва няколко минути, докато стигнете „леглото“ на Брезенска река. Там където тя се пресича с пътя е направена чешма, барбекю и кът за отдих и почивка.

От тук следва плавно изкачване до върха. Пътят преминава през още една беседка и оброчен кръст край нея. Ще видите и табели указващи разлонение към заслон Сиромашки рай, който е наблизо. След редица завои пътят ще ви изведе на билото на малък Понор и първите къщи на някогашната махала Бърдо. На билото са поставени указателни табели, които ще ви упътят наляво. Пътят надясно през Бърдо ще отведе към връх Могилата, а ако продължите направо ще започнете да слизате към село Завидовци.

Продължавайки наляво към Градо наклонът вече е значително по-малък. Върви се приятно и спокойно можете да разгледате планините на околовръст – Витоша, Рила, връх Ком и много други. Едно от интересните места по пътя е малка къщичка построена в дърво – дали за забавление или за наблюдение на дивеч… В този район следва да се ослушвате за ловджии, особено в определените сезони за ловуване на диви свине. Следва завой наляво, отново обозначен с табели. В случай, че продължите направо ще се озовете на връх Кукла.

Малко преди да стигнете върха ще ви направи впечатление малък градеж от камъни. Единственото останало от някогашна крепост дала името на върха (Градо – град).

Градо е обзорен връх в посока север. От него ще видите основното плато на Голям Понор със Столо, Омегата, връх Лупова глава и много друго. Най-впечатляваща обаче си остава гледката надолу към село Брезе. От върха ще видите площада, където вероятно сте оставили колата си. От върха се вижда каньона Вранево, свързващ селата Бракьовци, Брезе и Искрец. Говори се, че преди много години река Нишава е минавала точно от тук, но впоследствие геоложки процеси са променили коритото и тя е поела към Сърбия.

Съветваме ви да се върнете по обратния път на връщане. Липсата на хора и добитък в този район от десетилетия е заличил всякаква удачна възможност за кръгов маршрут.

Маркировка: лятна в бяло-зелено-бяло и указателни табели
Дължина: 5.5 км.
Минимална надморска височина: 772 м.н.в.
Максимална надморска височина: 1102 м.н.в.
Общо изкачване: 468 м.
Общо спускане: 194 м.


Внимание! Това видео е заснето на слизане от върха към селото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *