Нова маркировка по Историческия път

Нова маркировка по Историческия път
На 07.10.2023 г. положихме синя маркировка по т.нар. Исторически път в Понор планина. До този момент маршрутът беше обозначен с две указателни табели в двата му края – една при чешмата на Петроханския проход и една при табелата на входа на с. Бракьовци. След табелата на Бракьовци пътят продължава около 700 м. в западна посока до разклона при основния пътя между Бучинския и Петроханския проход.

Историческият път е наречен така във връзка със септемврийското въстание от 1923 г., организирано от комунистите срещу тогавашната власт в България. По този път са преминали организаторите на въстанието – Георги Димитров и Васил Коларов. В тяхна чест, в близост до чешмата на Петрохан е поставен техен паметник.

Маршрутът представлява билен черен планински път с дължина около 11 км, който преминава през прохладна иглолистна гора при Петроханския проход и през панорамните била в този най-западен край на планината, за да слезе стръмно с няколко серпентини на пътя към с. Бракьовци.

Историческият път е подходящ за пешеходно преминаване и велотур, като при преминаването му в посока от Бракьовци към Петроханския проход се преодоляват около 500 м положителна денивелация. Можете да изкачите разположените около пътя лични върхове в този дял на планината – Момина чука, Бабин кръст и Чурилек, които ще ви предоставят прекрасни гледки из Понор планина и към съседните старопланински дялове и по-далечни планини като Витоша и Рила.

В някои участъци синята маркировка е положена върху самия път, поради липса на подходящи места около него, и в този смисъл на нея може да се разчита в сезоните извън зимата. В дълги участъци билният път се следва лесно.

Използвахме случая покрай поставянето на маркировката да съберем отпадъци по пътя, които за съжаление не липсваха и тук, както и да заснемем гледки от любимата ни Понор планина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *