Хижа Пробойница с достойно представяне на Хижа на годината

Хижа Пробойница с достойно представяне на Хижа на годината
На 06 декември 2023 г. в кино Люмиер (София), като част от програмата на 18-тото издание на Дни на предизвикателствата се проведе церемония по награждаване призьорите на конкурса Хижа на годината.

Тазгодишното издание на конкурса се организира от 360. В него се състезаваха хижи и заслони в осем различни категории. Представители на туристически организации избраха номинираните подслони в отделните категории, а всички планинари имаха възможност да изберат от тях в онлайн гласуване през целия активен планинарски сезон от май до ноември.

Конкурсът беше не само надпревара между най-добрите, но и успя да постави много въпроси за хижите и заслони общественото пространство. Бяха раздадени и грантови премии за проекти, решаващи проблеми с инфраструктурата в планинските домове.

Хижа Пробойница зае достойно своето място в конкурса, като беше номинирана в две категории. В най-хубавата категория за “Рестарт на хижа” Пробойница зае престижното 5-то място със 177 гласа. В категорията „Най-чиста хижа Kärcher“ хижата се класира на 12-то място със 105 гласа.

Като номинираща организация, Български планинарски съюз беше представен на награждаването от председателя на Туристическо дружество Понория Радослав Зарков, който връчи наградата в категория „Хижа с най-добра кухня“ на хижа Момчил юнак.

Победители в отделните категории
Най-добра хижа без автомобилен / лифт достъп – Хижа „Мазалат“
Най-добра хижа с автомобилен / лифт достъп – Хижа „Партизанска песен“
Най-добър стопанисван заслон – Заслон „Спано поле”
Най-добър нестопанисван заслон – Заслон „Велийца”
Хижа с най-добра кухня – Хижа „Момчил Юнак“
Най-чиста хижа Kärcher – Хижа „Беласица“
Хижа с най-устойчиви еко практики – Хижа „Амбарица“
Рестарт на хижа – Хижа „Белмекен“

Повече за конкурса можете да прочете на неговия сайт.

Автор на снимката 360mag

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *