Browse By

Нов маршрут до връх Градо

Ако попитате местните жители на село Брезе, кой е символът на тяхното родно място, то повечето от тях ще ви отговорят, почти без да се замислят, че това е връх Градо. За това си има обективни причини. Както върха се вижда от почти всяка точка на селото, така и от върха може да се види цялото село.

Най-малкото, което може да се каже за панорамата от върха е, че тя е впечатляваща и поразителна. Истината минава отвъд тези клишета и е много повече. Ако се решите да посетите върха ще можете да се убедите сами. А това вече е още по-лесно от преди.

Макар, че усложнената обстановка напоследък малко забави плановете ни, от ТД Понория можем да се похвалим с прясна лятна туристическа маркировка от центъра на село Брезе до самия връх Градо. Тя е зелена, a на ключови места са поставени и указателни табели. За последното безценна помощ ни оказа кметът на селото Антон Цветков, който организира поставянето на коловете. Искрено благодарим. Активни бяха и младата генерация от планинарчета на дружеството, които ентусиазирано взеха участие в начинанието. Благодарности и за Антон Дончев, който качи маршрута в картата на BGmountains.

Това е от нас приятели (само за сега). Елате в Понор планина и се насладете на емоцията, която тя е стаила за вас – по зелената маркировка от Брезе до Градо. А сега малко снимки от мероприятието и видео от маршрута на слизане от върха.

Маркировка: лятна в бяло-зелено-бяло и указателни табели
Дължина: 5.5 км.
Минимална денивелация: 772 м.н.в.
Максимална денивелация: 1102 м.н.в.
Общо изкачване: 468 м.
Общо спускане: 194 м.

Коментари

Вашият коментар