Browse By

Информационна табела на Равно буче

В някои източници можете да срещнете връх Препасница, посочен като най-високият връх в един западните дялове на Стара планина, наречен Понор планина. Нейните граници се очертават от север с планински дял Козница и река Пробойница, от изток – река Искър, от юг – река Искрецка и протокът ѝ Козла и от запад – приблизително шосето София-Лом и река Нишава (в горното си течение) или Гинска река.

В повечето трудове връх Сърбеница се посочва като първенецът на Понор. Истината обаче не е по средата в този случай, а на няколко километра в западна посока, върху гористите рамене на връх Равно буче, висок 1499 м. Той много прилича на връх Богдан, заобиколен с дървета, но само от северната си страна. На юг той дава възможност спокойно да разгледате билата на Стара планина, виждат се Витоша, Рила и много върхове в западна посока, някои от които на сръбска територия.

За да отдадем нужното признание на този първенец, заедно с нашите приятели от НИМХ се заехме да направим една информационна табела, която да посочва еднозначно на туристите, които са решили да го изкачат, че това е най-високият връх в Понор. Подменихме и кола, който е поставен преди доста години и вече е поизгнил.

Табела Равно буче

Надяваме се, че се е получило добре и Равно буче ще получи по-масово своето признание на първенец. А то се измерва най-лесно с броя на планинарите, които го посещават. Нека се множат!

преди - сега

Коментари

One thought on “Информационна табела на Равно буче”

  1. Pingback: Маршрут до Столо в Понор планина – Понория
  2. Trackback: Маршрут до Столо в Понор планина – Понория

Вашият коментар