Browse By

Връх Сърбеница

Когато се говори за Понор планина, най-често се сещаме за връх Сърбеница. Той е толкова популярен, че някои незаслужено му приписват короната на първенец на планината. Истината е, че с 18 метра по-висок от него е връх Равно буче, над с. Бракьовци. Причината за неговата слава е, че гледката от там е много обзорна и е близо до друга забележителност в Понор планина – водопад Бовска скакля.

Връх Сърбеница е скален венец, разположен над село Зимевица. Той образува своеобразен траверс с върховете Драгоданица, Крета и Препасница. До него има няколко възможни маршрута. Днес ще се спрем този откъм село Заселе.

За да изкачите върха, трябва да стигнете до югозападния край на селото. Там се намира комплекс Божилово, съставен от няколко къщи в етно стил (GPS 43.035447, 23.321861). Това място е достъпно с лек автомобил и е удобна точка да започнете похода си.

Първите 3 километра от маршрута са много приятни за преминаване. Върви се по черен път с лек наклон, с който постепенно се набира височина. Ключово място за изкачването е една обширна стръмна поляна (GPS 43.03387, 23.30494). Тук ще видите как пътят, по които сте вървели до сега започва да завива надясно, изкачвайки се към Драгоданица. Тъй като вашата цел е Сърбеница това би било излишно заобикаляне. Тук трябва да се отклоните от пътя и да тръгнете по стръмното в посока северозапад. Дори да не уцелите точната посока не е фатално – просто вървите нагоре, докато излезете на билото и сетне поемате наляво (за по-голяма сигурност следвайте трака по-долу).

След като повървите около 300 метра по билото, върхът величествено ще се изправи пред вас. Тук е малко разочароващо, защото същинското изкачване на връх Сърбеница… започва със спускане! От 1430 метра се слиза до 1350, за да се изкачите след това до заветните 1481 м., всичко това в рамките на 1.2 км. преход. Разбира се, бихте могли да изберете и обиколен маршрут, така че да не слизате до долу и да не губите денивелация преди изкачването.

Пътека почти няма или е трудно различима. Целта е да достигнете началото на скалния венец и той ще ви отведе на върха (GPS 43.03313, 23.28838). На 04.03.2019 г., от части и заради снега на места, в който се затъваше, изкачването на върха (общо 5.2 км.) ни отне 2 часа със спиранията за снимки.

Гледката от върха наистина си заслужава – на изток е Драгоданица, на запад са Крета и Препасница, долу в ниското е Зимевица и останките на някогашната хижа под връх Баин венец. На северозапад се вижда кулата на Петрохан и връх Ком. На североизток е Врачанския Балкан, а на юг в далечината се извисяват Витоша и Рила.

От тук можете да продължите пътуването си към Столо или водопад Добравишка скакля, но за тези маршрути ще ви разкажем друг път.

Коментари

Вашият коментар