Browse By

Понория

Когато ни навести първата идея за Понория, тя се появи по-скоро, като обиколка на Понор планина. Един от западните дялове на Стара планина. Аналогията с обиколката на Витоша беше неминуема, но без състезателния елемент. Ако си позволим да подходим по-шеговито, докато ако на софийската планина можеш да си позволиш да тичаш бясно и да караш колело без да се оглеждаш много много, то в Понор планина това би било загуба.

Впоследствие се замислихме, че един такъв обиколен преход би бил предизвикателство за обикновения турист. Далеч от мащабите на Ком-Емине, но все пак начинание, което не би било по силите на човек без опит в планината. Все пак говорим за 75 км. Напълно достатъчни да откажат онези, които не са истински влюбени в планината.

Някъде тук се замислихме, че Понория има потенциал да бъде нещо далеч по-голямо от предизвикателство за издържливост, ориентация и воля на духа. Тя дава възможност не само да се насладите на природни забележителности като върхове, обширни плата, дерета, пещери, водопади и не на последно място характерните за региона понори (губилища), където реките просто потъват вдън земя, за да се появяват отново на повърхността на километри разстояние.

Интерес за онези от вас, които ще стъпят по пътеката на Понор би представлявало разнообразието от културно-исторически забележителности, които изобилстват в региона. По тези земи своите следи са оставили редица култури и цивилизации – римляни, траки, кръстоносци, турци, българи. Римски път, останки от тракийски крепости и светилища, средновековни черкви и манастири, оброчни кръстове са сред любопитните артефакти, които можете да видите и до които можете да се докоснете.

В крайна сметка се получи нещо уникално за туризма в България. Не просто обиколка на един от дяловете на Стара планина, а истински музей на историята и културата по туристическите пътеки на Понор планина. Или както ние обичаме да го наричаме „Историческа обиколка на Понор планина с раница на гръб“.

Коментари